Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AC Horsens   AGF   Brøndby IF   Esbjerg fB   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hobro IK   OB   Randers FC   SønderjyskE   Vejle BK   Vendsyssel FF   AaB  
                 
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  I dag er det 100 ĂĄr siden, Nils Middelboe blev den første dansker i engelsk fodbold.  
     
  ©danskfodbold.com  
 
Europæisk fodbold: Fredag 15. november 2013, kl. 11.15
 
  100 ĂĄr i dag: Middelboe debut for Chelsea  
  Den 15. november 1913 fik Nils Middelboe debut for Chelsea FC i Division One. ″The Great Dane″ blev dermed dansk fodbolds første spiller i engelsk fodbold. Forblev amatør hele karrieren.  
     
  Af Søren Elbech  
 
 
  Det er i dag 100 ĂĄr siden, Nils Middelboe blev den første dansker i engelsk fodbold.

PĂĄ KB′s førstehold som 15-ĂĄrig
Samtidigt som sine tre brødre, Kristian, Einer og Hans, blev Nils Middelboe indmeldt i KB som 9-ĂĄrig i 1898. Som Junior blev han trænet af sin bror, Kristian - selv et udpræget bold-talent og senere anfører for DBU′s første landshold efterfulgt af to perioder som DBU′s Formand (1935-40, 1948-50) - og dĂ©t var medvirkende til, at Nils Middelboe i efterĂĄret 1903 blev hentet op pĂĄ klubbens førstehold, og dystede dermed i KBU′s bedste række, som pĂĄ daværende tidspunkt var landets stærkeste turnering. At Nils Middelboe allerede i en meget ung alder trænede med og spillede mod de bedste herhjemme var med til at udvikle talentet hurtigt.

Med Nils Middelboe pĂĄ holdet vandt KB rækken i 1904/05, 1909/10, 1910/11, 1912 (forĂĄr) og 1912/13. Den 20. februar 1913 havde DBU, for første gang, udskrevet Landsfodboldturneringen, og KB - som KBU′s rækkevinder - var direkte kvalificeret til finalen, den 15. juni 1913. Her blev det til sejr over B 1901, og Nils Middelboe vandt dermed ogsĂĄ det første landsdækkende mesterskab.

To gange OL-sølv mod Chelseas anfører
Den 19. oktober 1908 spillede DBU sin første landskamp, og ikke blot var Nils Middelboe med fra start, han scorede tilmed dansk landsholdsfodbolds første mål i 9-0 sejren over Frankrigs B-landshold i kvartfinalen ved OL i London. Efter 17-1 sejren over Frankrigs A-landshold i semifinalen nåede landsholdet til OL-finalen, hvor det den 24. oktober 1908 blev til et 0-2 nederlag til værterne, Storbritannien, hvis anfører - Vivian Woodward (Chelsea FC) - var én af datidens bedste spillere. Historien gentog sig fire år senere, ved OL 1912 i Stockholm.

Den herved opstĂĄede forbindelse mellem to af Europas bedste spillere for godt 100 ĂĄr siden, Vivian Woodward (Chelsea FC) og Nils Middelboe (KB), blev udslagsgivende da den 25-ĂĄrige danskers civile karriere bragte ham til London i efterĂĄret 1913.

Kontrakt med Newcastle United - men transfer til Chelsea
Som led i ″Det 10. Internationale Fodboldstævne″ i København, maj-juni 1913, var Newcastle United FC pĂĄ besøg i Hovedstaden og spillede tre kampe (4-1, 3-2 og 1-1, Newcastle nævnt først) mod Stævnets udvalgte mandskab. Nils Middelboe var en del heraf og blev efterfølgende forespurgt, om han var interesseret i en professionel kontrakt i engelsk fodbold.

Dette blev dog afvist og i stedet indgik Middelboe en amatør-kontrakt, som nærmest var at sidestille med en regulær indmeldelse i klubben, men hvor deltagelse i fodboldkampene var på frivillig - og, vigtigt, ulønnet - basis, således at han ikke var forpligtet til at spille, hvis hans arbejdsbyrde ikke tillod det.

I sidste ende besluttede Nils Middelboe sig for at spille i Chelsea FC, hvilket afstedkom dansk fodbolds første internationale transfer, fra Newcastle United FC til London-klubben, som han tiltrĂĄdte fĂĄ dage efter han den 26. oktober 1913 havde ført landsholdet til en 4-1 sejr over Tyskland i Hamburg. Det var DBU′s landskamp nummer 12 - og Middelboe havde været med i dem alle.

Debut i Division One
Efter nogle dages tilvænning samt et par kampe på klubbens reservehold oprandt dagen, lørdag den 15. november 1913, hvor Nils Middelboe fik debut i den engelske Division One. På hjemmebanen, Stamford Bridge, tog Chelsea FC mod Derby County FC. Foran 28.000 tilskuere fik Middelboe, der tilmed var anfører, en fin debut i 2-1 sejren, og den høje og langlemmede dansker fik med det samme sit navn slået fast.

På grund af sin arbejdssituationen var Nils Middelboe sjældent til rådighed for Chelseas udekampe - og det ses også af oversigten over hans ligakampe, at han fortrinsvis spillede på hjemmebane - eller af-og-til på udebane, når modstanderne var andre London-klubber. Han var også, fra tid til anden, ramt af forskellige skades- eller sygdomsforløb, som holdt ham væk fra fodbolden i månedsvis.

I løbet af de ni sæsoner, Nils Middelboe spillede hos Chelsea FC, blev det til 41 kampe i Division One. Hertil kommer godt 100 ekstra kampe i den regionale London-turnering, som blev afviklet under 1. verdenskrig, da den engelske turnering var suspenderet under det meste af krigen.

PĂĄ dato seks ĂĄr efter debuten, den 15. november 1919, vandt Chelsea FC med 4-0 pĂĄ hjemmebane over Preston North End FC, og her scorede Nils Middelboe karrierens eneste mĂĄl i den engelske liga. I sine erindringer, ″KB-CHELSEA og sĂĄ hjem igen″ (Thaning & Appels Forlag, 1944), nævner Middelboe ikke noget om mĂĄlscoring i dĂ©n kamp, mens Chelsea FC selv krediterer ″The Great Dane″ for mĂĄlet med en anerkendelse af kontroversen. Vi har valgt at følge klubbens ajourførte statistikker.

DM-guld 1939/40 og anden fodbold-hæder
Efter afslutningen pĂĄ den aktive karriere forblev Middelboe i det engelske og var fortsat involveret i fodbold - ogsĂĄ pĂĄ managerplan. I 1935 modtog han DBU′s GuldnĂĄl, og mod slutningen af 1930′erne flyttede han med sin familie tilbage til København, hvor han i 1939/40 som træner førte sin hjerteklub, KB, til sĂĄvel DM-guld som sejr i Danmarks-Pokalturneringen.

Med nutidens øjne kan det være vanskeligt at forestille sig, hvor stor en spiller Nils Middelboe egentlig var på sin tid. Primært fordi han holdt hårdt på amatør-begrebet og, efter skiftet til Chelsea, dermed ikke spillede så ofte. Når han gjorde, var hans indflydelse på spillet imidlertid betydelig qua det enorme talent. En studeren af samtidige kilder giver et indtryk af, at Nils Middelboe udtalte Gentleman-indstilling til sporten samt generelle tilgængelighed for alle aftvang respekt hos med- og modspillere - og kastede et fantastisk eftermæle af sig.

Med denne markering af 100-års dagen for Nils Middelboes debut for Chelsea FC i Division One hylder vi hermed én af dansk fodbolds største spillere gennem tiderne.
 
     
  Nils Middelboes ligaprofil | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier