Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Det handler om denne her. Hverken mere eller mindre.  
     
  ©danskfodbold.com  
 
Superligaen: Fredag 15. juli 2011, kl. 20.16
 
  Den vigtigste sæson siden 1990  
  Hvem skal direkte i gruppespillet af UEFA Champions League 2012/13?  
     
  Af Søren Elbech  
 
 
  Det lyder som en floskel eller en overdrivelse, men den nye sæson er dansk klubfodbolds vigtigste nogensinde, og vi skal over 20 ĂĄr tilbage – altsĂĄ før Superligaens tilblivelse – for at finde en tilsvarende ”game changer”.

I 1990 gjaldt det hvem der ″kom med″ i Superligaen, og med den klare dominans af, først, Brøndby IF og – de seneste 10 ĂĄr – FC København, sĂĄ er ingen vel i tvivl om, at satsningen pĂĄ en egentlig elite i dansk klubfodbold er blevet fuldt ud realiseret. Udviklingen i tilskuertallene – en fordobling i løbet af de seneste 20 ĂĄr – støtter denne konklusion.

Det handler om penge. Mange penge. Klubben som løber med DM-guldet om et års tid får således i tilgift en direkte billet til det forjættede land, gruppespillet i UEFA Champions League i efteråret 2012. Startpengene er ca. kr. 30 millioner, hvortil kommer godt kr. 4 millioner for hver kamp spillet. Med andre ord vil deltagelsen alene medføre over kr. 54 millioner i indtægt for den danske klub. Hver sejr udløser ca. 6 millioner i gevinst, medens der vil være ca. 3 millioner til udbetaling for hver uafgjort.

Tager FCK guldet for fjerde sæson i træk?

Eftersom der blot er én plads med direkte adgang – sølvvinderen skal således gennem mindst to kvalifikationsopgør – så kan det tænkes, at de fleste Superliga-klubber satser voldsomt på at fravriste FC København guldmedaljerne. Men, hvor sandsynligt er det, at de seneste tre sæsoners Danmarksmestre kan stødes af tronen?

Et kik pĂĄ FC Københavns spillertrup afslører imidlertid, at det nu er 21-ĂĄrige Mathias ″Zanka″ Jørgensen, som har flest Superliga-minutter for klubben i benene (Thomas Kristensen har spillet flest kampe, totalt, nĂĄr medregnes hans tid i FC Nordsjælland). Med farvel til erfarne kræfter som Jesper Grønkjær, Zdenek Pospech eller William Kvist samt, ikke mindst, mester-træner StĂĄle Solbakken, sĂĄ bliver det meget spændende at følge, hvorvidt det ”nye” FC København kan følge op pĂĄ de seneste ĂĄrs succes, sĂĄvel i Danmarksturneringen som i UEFA’s klubturneringer.

FC København ĂĄbner sæsonen hos SønderjyskE i Haderslev. Bortset fra det sensationelle 0-5 nederlag i pokalturneringen i oktober 2009, sĂĄ har københavnerne aldrig tabt hos sønderjyderne. Med sidste sæsons topscorer, Dame N′Doye, forbliven i Superligaen, sĂĄ fĂĄr vi mĂĄske et fingerpeg, søndag, om de tre-dobbelte Danmarksmestre kan fortsætte takterne mod endnu en guldsæson. Det ville da være første gang i Danmarksturneringens historie, at samme klub vinder guld fire sæsoner pĂĄ stribe.

For OB har det været nærved-og-næsten de seneste tre sæsoner. Efter sølvmedaljer tre år i træk, bliver det så endelig til guld? Det bliver til Superliga-comeback for Morten Skoubo, og det bliver spændende at følge, om samspillet med Peter Utaka bringer fynboerne helt til tops. Truppen er stort set intakt fra sidste sæson. Der er ikke så mange kampe i benene på fynboerne målmænd, men det er der til gengæld hos f.eks. Anders Møller Christensen, Chris Sørensen eller Hans Henrik Andreasen.

OB ĂĄbner 2011/12-sæsonen – ganske som klubben gjorde det for Ă©t ĂĄr siden – og det bliver mod pokalvinderne fra FC Nordsjælland, der faktisk har vundet de tre seneste gange, klubben har besøgt OB – eller siden Fionia Park blev omdøbt til TRE-FOR Park. Kan nordsjællænderne fortsætte den trend? Begge klubber har i øvrigt ogsĂĄ europæiske ″opgaver″ de kommende uger.

Er afstanden mellem FCK og Brøndby IF blevet permanent stort?

Fordums storhold, Brøndby IF, har – trods til tider ustabile resultater – hjemført bronzemedaljerne de tre seneste sæsoner. Tilgangen af Mikkel Thygesen samt fastholdelsen af Michael Krohn-Dehli styrker midtbanen, men hvad med angrebet? Får Martin Bernburg endelig sit gennembrud hér? De blå-gule åbner på hjemmebane med stormødet mod en anden, tidligere storklub, AaB. Sjællænderne har dog blot vundet ét ud af de fire seneste opgør mod AaB på Vestegnen, så kan den ekstra motivation – Champions League – rette op på statistikken?

De seneste tre sæsoners medaljefordeling – guld til FC København, sølv til OB og bronze til Brøndby IF – giver ikke stor tro på, at der blandt de øvrige klubber kan findes kandidater til næste efterårs gruppespil i Champions League. AaB var blot ét minut fra nedrykningen i foråret, så synes at have langt op til toppen. Kan FC Midtjylland løfte sig ud af den bløde mellemvare? Og så er der AGF. Oprykkerne har masser af Superliga-erfaring i truppen, og momentum fra en næsten-perfekt sæson i 1. division, men rækker kræfterne i Superligaen?

Scenen er sat. Guleroden er Champions League næste efterår. Men, kun én klub løber med pladsen – og pengene. Velkommen til dansk klubfodbolds vigtigste sæson, nogensinde!


Denne artikel blev første gang bragt i Tips-Bladet 15. juli 2011.
 
     
  Superligaen og CL | FCK og ″Double Digits″ | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slĂĄ rekorden?  
  Flere historier