Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Gruppe A – Polen, Rusland, Grækenland, Tjekkiet  
     
  ©danskfodbold.com  
 
EM 2012: Søndag 3. juni 2012, kl. 22.41
 
  Vi ser nærmere på gruppe A  
  Inden EM begynder for alvor med åbningskampen mellem Polen og Grækenland den 8. juni 2012 i Warszawa, har danskfodbold.com set på de tidligere EM-slutrundeopgør i gruppe A.  
     
  Af Jimmie Thomsen  
 
 
  Polen spiller sin blot anden EM-slutrunde efter debuten ved EM i Østrig/Schweiz i 2008, hvor modstanderne hed Kroatien, Tyskland og Østrig. Polen gik ikke videre fra gruppespillet og har således ikke mødt nogen af de andre nationer i gruppe A ved en EM-slutrunde.

Grækenland deltager i sin fjerde EM-slutrunde og har mødt både Rusland og Tjekkiet tidligere ved EM. Allerede ved debuten i EM i Italien i 1980 mødte Grækenland og Tjekkoslovakiet hinanden i det indledende gruppespil, og begge nationer havde brug for en sejr efter nederlag i den første kamp. Sejren på 3-1 gik til de senere vindere af bronzemedaljerne fra Tjekkoslovakiet, bl.a. takket være et mål af Antonin Panenka, der fire år tidligere havde sikret Tjekkoslovakiet EM-titlen med det afgørende spark (et chip midt i målet) i straffesparkskonkurrencen mod Vesttyskland. I 2004 var det imidlertid Grækenlands tur til at stå som vindere efter mødet med Tjekkiet i semifinalen i Porto. Efter en målløs ordinær spilletid blev kampen afgjort på en scoring i overtiden af første halvleg i den forlængede spilletid. Da turneringsreglerne dengang opererede med et såkaldt silver goal, hvorved kampen blev afsluttet, såfremt et af holdene var foran ved udgangen af første halvleg af den forlængede spilletid, betød den sene scoring, at tjekkerne dårligt nok fik tid til at give bolden op, inden grækerne kunne juble over finalepladsen.

Grækenland og Rusland skal åbenbart mødes i gruppespillet ved EM-slutrunder. Det har været tilfældet ved EM i 2004 og 2008, og det bliver tilfældet igen ved det forestående EM. I 2004 fik Rusland sin eneste sejr i gruppespillet ved at besejre de senere græske europamestre med 2-1, og fire år senere var det igen russerne, der stod med tre point efter en sejr på 1-0 over Grækenland, der i øvrigt som forsvarende europamestre endte helt uden point efter gruppespillet!

Allerede ved den første EM-slutrunde i 1960 – dengang benævnt Nationernes Cup – mødtes Rusland og Tjekkiet i form af Sovjetunionen og Tjekkoslovakiet. Med kun fire deltagere var der tale om en semifinale, der blev vundet overlegent 3-0 af de senere europamestre fra Sovjetunionen med bl.a. den ”sorte panter” Lev Yashin på mål. Det næste møde mellem de to fodboldstormagter fra det østlige Europa fandt sted 36 år senere i Liverpool i forbindelse med afviklingen af EM i England i 1996. Russerne havde udspillet deres rolle ved dette EM inden den sidste gruppekamp mod Tjekkiet, men kampen blev aldeles underholdende og endte 3-3 på en tjekkisk scoring kort før tid. Et resultat, der lige akkurat sendte tjekkerne videre til kvartfinalen på Italiens bekostning og senere helt frem til finalen mod Tyskland.

TIDLIGERE INDBYRDES OPGØR MELLEM HOLDENE I GRUPPE A

danskfodbold.com

I morgen kommer gruppe B (Portugal, Holland, Tyskland og Danmark).
 
     
  Gruppe B | Gruppe C | Gruppe D | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slå rekorden?  
  Flere historier