Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Gruppe B – Portugal, Holland, Tyskland, Danmark  
     
  ©danskfodbold.com  
 
EM 2012: Mandag 4. juni 2012, kl. 23.11
 
  Vi ser nærmere på gruppe B  
  Inden EM begynder for alvor med åbningskampen mellem Polen og Grækenland den 8. juni 2012 i Warszawa, har danskfodbold.com set på de tidligere EM-slutrundeopgør i gruppe B.  
     
  Af Jimmie Thomsen  
 
 
  En gruppe med tre tidligere europamestre samt en finalist har budt på masser af dramatiske kampe ved forskellige EM-slutrunder. Tilsammen har Vesttyskland/Tyskland (38), Holland (32), Danmark (24) og Portugal (23) spillet 117 kampe ved EM-slutrunder og alle fire nationer har mødt hinanden før ved en af disse lejligheder.

Holland og Danmark mødtes ved EM i 1992 i semifinalen, hvor de forsvarende hollandske europamestre var tårnhøje favoritter, hvilket de heller ikke lagde skjul på i deres attitude op til kampen. Den forventede walkover blev semifinalen imidlertid aldrig takket været et heroisk kæmpende dansk landshold, særligt i den forlængede spilletid, og ikke mindst Henrik Larsens to drøn i kassen. Da Peter Schmeichel med redningen af Marco van Bastens forsøg tegnede sig for den eneste redning i straffesparkskonkurrencen, var miraklet en kendsgerning, og Danmark var i finalen. Otte år senere fik Holland på hjemmebanen i Rotterdam en form for revanche, da Oranje i det indledende gruppespil sejrede med 3-0.

Tyskland og Portugal har mødtes ved tre tidligere EM-slutrunder med en sejr til hver side og en uafgjort. I de to første indbyrdes møder, EM i 1984 og 2000, var det i gruppespillet, hvor Portugal fik en sejr og en uafgjort, hvilket var medvirkende til, at Tyskland hverken i 1984 eller i 2000 gik videre fra gruppespillet. Ved det seneste EM fik tyskerne endelig ram på Portugal, da de i kvartfinalen sejrede med 3-2 og dermed banede vejen frem til finalen, hvor det dog blev til nederlag mod Spanien.

Portugal har en gang tidligere været modstanderen for Danmark ved en EM-slutrunde, nemlig i Danmarks første kamp som forsvarende europamester i 1996. Kampen endte 1-1 efter en scoring af Brian Laudrup og en udligning af Ricardo sa Pinto, men modsat 1992 var en sejr, en uafgjort og et nederlag ikke nok til videre dansk deltagelse i turneringen, der også afsluttede Richard Møller Nielsens æra som dansk landstræner.

Holland mod Tyskland giver umiddelbart associationer til VM-finalen i 1974, men også i EM-regi har de to nationer udkæmpet ikke færre end fire opgør. Napoli var vært for det første opgør i 1980, hvor Klaus Allofs scorede hattrick for Vesttyskland i sejren på 3-2 over Holland. Vesttyskland gik hele vejen og vandt finalen, hvorimod Holland – VM-finalister fra 1978 – måtte rejse hjem allerede efter gruppekampene. Otte år senere var det Hollands tur til at vinde det indbyrdes opgør mod Vesttyskland for derefter at tage EM-titlen. I semifinalen i Hamburg var vesttyskerne planmæssigt kommet foran på et straffespark af Lothar Matthäus, men et straffespark af Ronald Koeman og en scoring kort før tid af Marco van Basten vendte kampen til værternes store fortrydelse. Ved EM i Sverige i 1992 skulle kampen mellem Tyskland og Holland afgøre gruppens førsteplads – og dermed modstanderen til Danmark i semifinalen. Igen var hollænderne skarpest, men sejren på 3-1 sendte denne gang ikke tyskerne ud af EM; det tog nogle ferierende danskere sig af lidt senere. Det seneste hollandsk-tyske EM-opgør fandt sted i 2004, hvor gruppens første kamp ikke overraskende endte 1-1, hvilket dog ikke kunne forhindre, at Tyskland måtte forlade slutrunden allerede efter gruppespillet.

Senere i turneringen – i semifinalen – stødte Holland for første og hidtil eneste gang ind i Portugal i EM-sammenhæng. Portugiserne havde hjemmebane og viste også gæstfriheden ved at tegne sig for samtlige tre scoringer. Heldigvis for hjemmepublikummet var kun ét af målene et selvmål, så sejren på 2-1 sendte Holland ud af turneringen og Portugal i finalen.

Tyskland og Danmark står helt lige i EM-regi med en sejr på 2-0 til hver nation. Vesttyskernes sejr på 2-0 i gruppespillet i 1988 ville de jo nok have byttet til et nederlag mod et andet udfald af EM-finalen i 1992. Tyskerne var kæmpefavoritter i finalen, men det danske mirakel fortsatte og endte som bekendt med ”et spark lige i røven” og en mistænkelig kriminel tæmning med brystet/armen og stolpe ind, hvorved de i hast indkaldte reserver endte med at løbe med sejren.

TIDLIGERE INDBYRDES OPGØR MELLEM HOLDENE I GRUPPE B

danskfodbold.com

I morgen kommer gruppe C (Irland, Spanien, Italien og Kroatien).
 
     
  Gruppe A | Gruppe C | Gruppe D | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slå rekorden?  
  Flere historier