Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Vi fejrer mĂĄl nummer 10.000 med en række artikler om bemærkelsesværdige mĂĄl gennem Superliga-historien.  
     
   
 
Superligaen: Fredag 27. marts 2009, kl. 05.51
 
  Superliga-mĂĄl #10.000. Husker du (02)?  
  Efter mere end 18 ĂĄr med Superliga-fodbold er vi nu meget tæt pĂĄ at runde 10.000 scoringer i rækken. Vi markerer begivenheden med en række artikler om nogle af Superliga-historiens bemærkelsesværdige scoringer.  
     
  Af Søren Elbech  
 
 
  Superliga-mĂĄl nummer 1.000, 23. maj 1993

Superliga-mĂĄl nummer 1.000 blev scoret i maj 1993 - godt to ĂĄr efter den første scoring. I mellemtiden var der vendt fuldstændig op og ned pĂĄ dansk top-fodbold. Flagskibet i sidste halvdel af 1980′erne, Brøndby IF, havde helt planmæssigt taget sig af Superligaens første guldmedaljer, i forĂĄret 1991, og fortsatte takterne i efterĂĄret 1991. Men, sĂĄ gik det galt.

Selvom klubben vandt Superligaens Grundspil i 1991/92-sæsonen, så hører det med til historien, at de forsvarende Danmarksmestres sidste sejr var i 14. (af 18) runde, i midten af oktober, og herefter var uden sejr i efterårets syv sidste kampe, hvilket bl.a. betød et hjemme-nederlag til bundholdet Vejle BK, exit fra kvalifikationen til den allerførste Champions League efter et nederlag på hjemmebane til ukrainske FC Dynamo Kyiv, og Brøndby måtte også forlade den hjemlige pokalturnering efter blot én kamp, ude hos 1. divisionsholdet B 1909, som vandt efter forlænget spilletid og straffesparks-konkurrence.

Foråret 1992 bragte ikke gode tider for de blå-gule. Først var klubben meget tæt på sit endeligt efter enorme tab og høj gældsætning i forbindelse med sit ejerskab af Interbank. Så fulgte der fire Superliga-nederlag på stribe i maj 1992, fyringen af cheftræner Morten Olsen samt en ydmygende slutplacering som nummer syv – første gang i otte sæsoner, at Brøndby endte sæsonen uden for medaljerækkerne.

Det var der nok ikke så mange i fodbold-Danmark, som tænkte på få uger senere, da landsholds-anfører Lars Olsen på Nya Ullevi i Göteborg fik overrakt trofæet efter den vanvittige sejr på 2-0 over Tyskland i EM-finalen.

Blot én uge senere så en ny klub dagens lys. På sin stiftelsesdato, 1. juli 1992, debuterede FC København med en 2-1 sejr i Intertoto-Cup’en over schweiziske Grasshopper Club Zürich. Overbygningen på traditionsklubberne B 1903 og KB var en realitet - og Superligaen var aldrig mere det samme. I løbet af sæsonen blev rivaliseringen mellem FCK og Brøndby manifesteret gennem nogle intense opgør, og er siden blot taget til i styrke.

Ikke blot vandt FCK Superligaens Grundspil 1992/93, københavnerne vandt ogsĂĄ DM i klubbens første leveĂĄr. Prikken over i′et er, at guldet hjemføres i næst-sidste runde ved en 3-2 udesejr over netop Brøndby.

Få uger tidligere, den 23. maj, tog bundproppen fra Næstved IF imod guld-apiranterne fra OB. At fynboerne vandt 3-1 den dag er ikke så bemærkelsesværdigt. Det er til gengæld Næstveds enlige og udlignende mål, som scores ganske få sekunder før pause-fløjtet. Det blev nemlig mål nummer 1.000 i rækken af Superliga-scoringer.

Næstved IF har hidtil deltaget i fem Superliga-sæsoner i perioden 1991-96. Spilleren med flest Superliga-kampe for Næstved er Frank Hougaard, som står noteret for 145 af sjællændernes 147 kampe i rækken. Selvom han også har klubrekorden for flest spillede kampe (i perioden 1986-2005), så er Hougaard imidlertid ikke Næstveds Superliga-topscorer (det er Alex Nielsen med 38 mål), men hans sjette mål ud af 18 scoringer i alt er nu en del af Superliga-historien, som det første mål-millennium.

De øvrige artikler, i ”Husker du”-serien for at fejre Superliga-mål nummer 10.000, er:

Det allerførste mål, 16. marts 1991 (Bent Christensen, Brøndby IF)

Lars Windfeld 1-0 Lars Høgh, 19. marts 1993 (Lars Windfeld, AGF)

Superliga-mĂĄl nummer 2.000, 2. august 1995 (Thomas Thorninger, AGF)

En kamp er ikke slut før sidste fløjt, 12. maj 1996 (Mogens Krogh, Brøndby IF)

Et saksespark til den store guldmedalje, 10. juni 2001 (Sibusiso Zuma, FC København)

Kan man brænde straffespark med vilje, 1. april 2007 (Martin Ericsson, Brøndby IF)

Har du kommentarer til denne artikel, eller ønsker at foreslå et særligt Superliga-mål, som skal med på en fremtidig liste over Superligaens flotteste, vigtigste eller mest spektakulære mål, så skriv til Søren Elbech.
 
     
  Næstved IF 1-3 OB | Frank Hougaard (Næstved IF) | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slĂĄ rekorden?  
  Flere historier