Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AC Horsens   AGF   Brøndby IF   Esbjerg fB   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hobro IK   OB   Randers FC   SønderjyskE   Vejle BK   Vendsyssel FF   AaB  
                 
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Den 5. februar 2013 er det 125 ĂĄr siden den første fodboldturnering i Danmark blev pĂĄbegyndt.  
     
  ©danskfodbold.com  
 
Danmarksturneringen: Tirsdag 5. februar 2013, kl. 07.57
 
  125 ĂĄr med dansk turneringsfodbold  
  I 1888, ĂĄret før DBU blev stiftet, var der grøde i dansk fodbold. KB var hĂ©r, dĂ©r og alle vegne - og tog initiativ til afvikling af den allerførste turnering, ″Medaille Fodbold-Konkurrencen″.  
     
  Af Jimmie Thomsen  
 
 
  Fodboldspillet kom Danmark i 1870′erne, men var i begyndelsen ikke særligt udbredt. Kun i enkeltstĂĄende tilfælde blev der arrangeret kampe mellem to hold. Den første egentlige fodboldkamp i Danmark tilskrives kampen mellem et juniorhold fra KB og Birkerød Kostskoles Boldklub, der blev spillet pĂĄ Rosenborg Eksercerplads den 16. december 1883.

Turneringskampe med propositioner - som vi kender det fra nutiden - blev først organiseret med stiftelsen af DBU i maj 1889, men ĂĄret forinden fandt den første egentlige turnering sted. Den blev arrangeret af datidens med afstand førende klub, KB, der ønskede at fĂĄ mere system i det efterhĂĄnden betydelige antal kampe mellem et stigende antal klubber. Turneringen fik deltagelse af 15 klubber og bar det officielle navn ″Medaille Fodbold-Konkurrencen i 1888″. KB′s dominans og ubestridte status som Danmarks bedste fodboldklub gav sig ogsĂĄ udtryk i, at klubben betalte en væsentlig del af de samlede udgifter til turneringens gennemførelse.

Selve turneringsstrukturen var kopieret fra pokaltraditionen fra England, hvor FA Cup′en allerede havde 16 ĂĄr pĂĄ bagen, da første turnering blev spillet i 1871/72, dvs. syv kampe i første runde med en klub som oversidder. Herefter anden runde (kvartfinaler), tredje runde (semifinaler) og finalen. Deltagerne var kendte klubber som arrangørerne fra KB, BK Frem og Fredericia Studenternes Boldklub (senere AB), men ogsĂĄ mere eksotiske og mindre boldklubber som Fulvia, Kometen og Apollo deltog i turneringen.

Tirsdag den 5. februar 2013 er det 125 ĂĄr siden, at den første kamp i ″Medaille Fodbold-Konkurrencern i 1888″ fandt sted og dermed igangsætning af den første egentlige turnering. Kampen i 1888 stod mellem Boldklubben Haabet og Boldklubben Pollux med førstnævnte som sejrherrer med 2-0. Kampens første mĂĄl blev scoret af ″Hr. Frederiksen″, der sĂĄledes er gĂĄet over i dansk fodboldhistorie som den første mĂĄlscorer i en egentlig turnering. Boldklubben Haabet gik endda hele vejen til finalen, hvor overmagten i form af KB dog var for stor. KB vandt finalen, spillet 29. april 1888 med 14-0, og klubbens suverænitet blev understreget af, at klubben i turneringens fire kampe scorede 40 mĂĄl og ikke en eneste gang mĂĄtte indkassere en scoring!

At turneringen var en stor succes og katalysator for fodboldspillets videre udvikling i Danmark blev bl.a. understreget ved, at kampene blev overværet af en stadig stigende tilskuermængde - og så hjalp det bestemt også, at kampene pirrede den kongelige nysgerrighed. Således blev det rapporteret, at kampen i 2. runde mellem KB og Fredericia Studenternes Boldklub - spillet på Blegdamsfælleden - blev overværet af 17-årige Prins Christian (senere Kong Christian X af Danmark) og 15-årige Prins Carl (senere Kong Haakon VII af Norge).
 
     
 
Medaille Fodbold-Konkurrencen i 1888

  1. runde  
  Klub 1   Resultat   Klub 2  
  BK Haabet   2 - 0   BK Pollux  
  Fredericia Studenternes BK   6 - 1   BK Fulvia  
  Melchiorianer BK   22 - 0   BK Kvik  
  Řsterbros BK   2 - 0   Frederiksberg BK  
  KB   11 - 0   BK Apollo  
  BK Frem   2 - 0   BK Kometen  
  BK Hebe   4 - 1   BK Clythia  
  BK Pilen (oversidder)              
  2. runde  
  Klub 1   Resultat   Klub 2  
  Melchiorianer BK   2 - 0   Řsterbros BK  
  BK Haabet   4 - 1   BK Hebe  
  KB   9 - 0   Fredericia Studenternes BK  
  BK Frem   v - t   BK Pilen  
  3. runde  
  Klub 1   Resultat   Klub 2  
  KB   6 - 0   Melchiorianer BK  
  BK Haabet   3 - 0   BK Frem  
  FINALE, 29. april 1888  
  Klub 1   Resultat   Klub 2  
  KB   14 - 0   BK Haabet  

 
     
  Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier