Den 5. februar 2013 er det 125 Ã¥r siden den første fodboldturnering i Danmark blev pÃ¥begyndt.

©danskfodbold.com

Danmarksturneringen: Tirsdag 5. februar 2013, kl. 07.57

125 Ã¥r med dansk turneringsfodbold
  I 1888, Ã¥ret før DBU blev stiftet, var der grøde i dansk fodbold. KB var hér, dér og alle vegne - og tog initiativ til afvikling af den allerførste turnering, ″Medaille Fodbold-Konkurrencen″.

Af Jimmie Thomsen

Fodboldspillet kom Danmark i 1870′erne, men var i begyndelsen ikke særligt udbredt. Kun i enkeltstÃ¥ende tilfælde blev der arrangeret kampe mellem to hold. Den første egentlige fodboldkamp i Danmark tilskrives kampen mellem et juniorhold fra KB og Birkerød Kostskoles Boldklub, der blev spillet pÃ¥ Rosenborg Eksercerplads den 16. december 1883.

Turneringskampe med propositioner - som vi kender det fra nutiden - blev først organiseret med stiftelsen af DBU i maj 1889, men Ã¥ret forinden fandt den første egentlige turnering sted. Den blev arrangeret af datidens med afstand førende klub, KB, der ønskede at fÃ¥ mere system i det efterhÃ¥nden betydelige antal kampe mellem et stigende antal klubber. Turneringen fik deltagelse af 15 klubber og bar det officielle navn ″Medaille Fodbold-Konkurrencen i 1888″. KB′s dominans og ubestridte status som Danmarks bedste fodboldklub gav sig ogsÃ¥ udtryk i, at klubben betalte en væsentlig del af de samlede udgifter til turneringens gennemførelse.

Selve turneringsstrukturen var kopieret fra pokaltraditionen fra England, hvor FA Cup′en allerede havde 16 Ã¥r pÃ¥ bagen, da første turnering blev spillet i 1871/72, dvs. syv kampe i første runde med en klub som oversidder. Herefter anden runde (kvartfinaler), tredje runde (semifinaler) og finalen. Deltagerne var kendte klubber som arrangørerne fra KB, BK Frem og Fredericia Studenternes Boldklub (senere AB), men ogsÃ¥ mere eksotiske og mindre boldklubber som Fulvia, Kometen og Apollo deltog i turneringen.

Tirsdag den 5. februar 2013 er det 125 Ã¥r siden, at den første kamp i ″Medaille Fodbold-Konkurrencern i 1888″ fandt sted og dermed igangsætning af den første egentlige turnering. Kampen i 1888 stod mellem Boldklubben Haabet og Boldklubben Pollux med førstnævnte som sejrherrer med 2-0. Kampens første mÃ¥l blev scoret af ″Hr. Frederiksen″, der sÃ¥ledes er gÃ¥et over i dansk fodboldhistorie som den første mÃ¥lscorer i en egentlig turnering. Boldklubben Haabet gik endda hele vejen til finalen, hvor overmagten i form af KB dog var for stor. KB vandt finalen, spillet 29. april 1888 med 14-0, og klubbens suverænitet blev understreget af, at klubben i turneringens fire kampe scorede 40 mÃ¥l og ikke en eneste gang mÃ¥tte indkassere en scoring!

At turneringen var en stor succes og katalysator for fodboldspillets videre udvikling i Danmark blev bl.a. understreget ved, at kampene blev overværet af en stadig stigende tilskuermængde - og så hjalp det bestemt også, at kampene pirrede den kongelige nysgerrighed. Således blev det rapporteret, at kampen i 2. runde mellem KB og Fredericia Studenternes Boldklub - spillet på Blegdamsfælleden - blev overværet af 17-årige Prins Christian (senere Kong Christian X af Danmark) og 15-årige Prins Carl (senere Kong Haakon VII af Norge).