Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Det er nu ikke sĂĄ tit, at Ligalandsholdet leverer nulløsninger. Faktisk er det snart fire ĂĄr siden, holdet sidst var mĂĄlløs.  
     
  ©danskfodbold.com  
 
Landsholdet: Mandag 9. januar 2012, kl. 11.00
 
  Ligalandsholdets historie (2. del)  
  I perioden 10.-23. januar 2012 er Ligalandsholdet i Bangkok, hvor holdet skal deltage i King′s Cup. Her er anden del i serien om holdets historie, resultater og spillere.  
     
  Af Søren Elbech  
 
 
  Som nævnt i denne mini-series 1. del, sĂĄ blev Ligalandsholdet til for dels at syne landsholdsniveauet for de hjemlige spillere dels for at forberede spillerne pĂĄ kommende opgaver som f.eks. OL. Som et led i disse forberedelser har Ligalandsholdet stort set hvert ĂĄr draget udenlands, i vinterpausen, for at spille kampe mod lokale (lands-)hold eller for at deltage i turneringer, som afholdes som styrkeprøver mellem deltagerne. Vi gennemgĂĄr disse turneringer kort nedenfor, men starter naturligvis med aktuelle

King’s Cup
Siden 1968 har det thailandske fodboldforbund budt velkommen til King′s Cup, som bortset fra 1983, 1985, 2008 og 2011 har været afholdt ĂĄrligt. Den forestĂĄende turnering er sĂĄledes den 41. udgave. Da Ligalandsholdet har vundet de to seneste udgaver, 2009 og 2011, sĂĄ er der mulighed for et hattrick, hvilket alene Sydkorea (1969-71 og 1973-75) og Thailand (1981-84) har præsteret før.

I 1988 var det primære formål med deltagelsen, at Ligalandsholdet skulle maksimere forberedelserne til forårets kvalifikationskampe til OL i Seoul. Holdet kom så godt fra start i Bangkok, at det ikke kun nåede til semifinalen mod de thailandske værter - som blev besejret efter en straffesparkskonkurrence, hvor Peter Schmeichel parerede to thai-forsøg - anfører Lars Olsen fik såmænd få dage senere overrakt det meterhøje trofæ som bevis for, at Ligalandsholdet vandt turneringen efter 1-0 finalesejren over østriske FCS Innsbruck.

I 1996 nåede Ligalandsholdet igen frem til finalen, men tabte 1-2 til Rumænien. Turneringen huskes for, at Lars Olsen fik comeback i den rød-hvide trøje samt for en batalje i forbindelse med det første opgør mod Rumænien. Filmfotografen David Leland, var - uden invitation - trængt ind i danskernes omklædningsrum i pausen, men blev efter sigende på det bestemste forvist af landstræner Richard Møller Nielsen.

Efter en 3.-plads i 1998, sĂĄ gik der 11 ĂĄr, inden Ligalandsholdet igen deltog. Efter en 1-0 sejr over Nordkorea i semifinalen i 2009, gjaldt det de thailandske værter i finalen. I sidste minut af kampen fik Ken Ilsø udlignet til 2-2, og i den efterfølgende straffesparkskonkurrence vandt danskerne med 5-3 - og dermed King′s Cup for anden gang.

I 2010 deltog Ligalandsholdet således som forsvarende titelholdere, hvilket dog ikke tyngede holdet, som vandt samtlige puljekampe og efter 3-0 over Thailand i den sidste kamp kunne skrive historie ved at blive det første danske landshold, som succesfuldt forsvarede sin titel.

Turneringen blev ikke afholdt i 2011, sĂĄ Ligalandsholdet vender nu tilbage til Thailand for, forhĂĄbentligt, at fuldbyrde sit hattrick.

Carlsberg Cup (siden 2011 benævnt Asian Challenge Cup)
I forbindelse med det kinesiske nytår (månenytår), som typisk falder i slutningen af januar eller i begyndelsen af februar (2011: 3. februar, 2012: 23. januar), har siden 1983 været afholdt en fodboldturnering i Hong Kong. Indtil 2006 var det danske bryggeri, Carlsberg, turneringens hovedsponsor (turneringer skal ikke forveksles med cup-turneringen med samme navn, for DM-klubber, afholdt i årene 1983-86).

Før 1993 deltog såvel klubber som landshold, men siden har turneringen udelukkende været for nationale hold. Således har AGF (1983 og 1988), Brøndby IF (1987) samt OB (1989) deltaget i turneringen - Brøndby IF endda som vindere af turneringen. I 1993 deltog U/21-landsholdet, men siden har alene Ligalandsholdet repræsenteret de danske farver i turneringen, heraf to gange som turneringens vinder – i 1994 og i 2006. Alene deltagelsen i 2003 endte ikke med dansk triumf. Og dog.

Kort før pausen i gruppespillets første kamp, mod Iran, opstod ved stillingen 0-0 en situation, som efterfølgende blev tildelt en international hæderspris af CIFP (International Fair Play Committee).

I dommerens tillægstid modtog den iranske forsvarsspiller, Alireza Vahedi Nikbakht, bolden af sin målmand ved baglinjen, lige uden for straffesparksfeltet. Han trillede bolden ind i feltet, og der lød en fløjte. I den tro, at dommeren havde afsluttet 1. halvleg, vippede iraneren bolden op i hænderne, for at give den til dommeren, Albert Zhiu Sin Chuen (Hong Kong), der imidlertid endnu ikke havde fløjtet til pause. Følgeligt blev der dømt straffespark til Danmark.

Eftersom spillere og ledere på begge hold tydeligvist havde opfattet fløjtet som afslutningen på 1. halvleg, traf Morten Olsen beslutning om, at sparket skulle misbruges med vilje. Dette kommunikerede landstræneren til Morten Wieghorst, der herefter - med en blød inderside - sendte bolden forbi mål til iranernes og tilskuernes store anerkendelse. Iran vandt dog kampen 1-0, på et regulært straffespark kort ind i 2. halvleg.

Forud for A-landskampen mod Finland den 20. august 2003 modtog Morten Wieghorst, på vegne af det danske landshold, den internationale hæder af daværende formand for Danmarks Idræts-Forbund, Kai Holm.

Nehru Cup
Blot én gang, i 1987, har Ligalandsholdet deltaget i Nehru Cup, som en er turnering arrangeret af det indiske fodboldforbund. Efter turneringen blev genoptaget i 2007 – der var en pause på 10 år efter Irak havde vundet trofæet til eje – bliver turneringen nu afholdt hvert andet år.

Ligalandsholdet avancerede fra puljekampene i 1987, men tabte sin semifinale til Sovjetunionens OL-hold, der også vandt turneringen – og efterfølgende også guldet ved OL 1988 i Seoul.

Skydome Cup
Det canadiske fodboldforbund var i januar 1995 værter for en mini-turnering mellem Canada, Portugal og Ligalandsholdet. Kampene blev spillet i Torontos SkyDome, som er verdens første stadium med motoriseret tag, som kan lukkes i tilfælde af f.eks. dårligt vejr. I åbningskampen vandt Ligalandsholdet 1-0 over Canada og kunne nøjes med uafgjort i den sidste kamp for at vinde turneringen. Stillingen var målløs indtil ét minut før tid, hvor Paulo Alves scorede kampens eneste mål, og Portugal kunne derefter rejse hjem som turneringens vindere.

U.S. Cup
Det amerikanske fodboldforbund, U.S. Soccer, arrangerede en årlig turnering i perioden 1991-2000, mellem det amerikanske og tre indbudte landshold, oprindeligt for at varme op til VM 1994. Ligalandsholdet deltog i 1997, hvor holdet efter tre kampe mod Mexico (1-3), Peru (2-1) og USA (4-1) sluttede på turneringens andenplads. Især den sidste kamp, mod værterne i Pasadenas Rose Bowl, huskes for, at Per Pedersen scorede alle fire mål.

Friendship Tournament
I perioden 1994-2001 afholdt fodboldforbundet i Forenede Arabiske Emirater en årlig turnering (ikke afholdt i 1995 og 1997), og Ligalandsholdet deltog sidste gang, turneringen blev afholdt. Efter nederlag til værterne fra UAE og efterfølgende til Marokko var landsholdets rolle udspillet. End ikke sejren over Sydkorea i sidste kamp kunne forhindre Ligalandsholdets bundplacering.

Ligalandsholdet har efterhånden eksisteret henved 30 år - med skiftende resultater til følge. Denne mini-series tredje og sidste del vil fokusere på de mange spillere, som har haft lejlighed til at teste/bevise landsholdsniveauet gennem årene.
 
     
  1. del | Kan Ligalandsholdet fortsætte hvor A-holdet slap? | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slĂĄ rekorden?  
  Flere historier