Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AGF   Brøndby IF   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hvidovre IF   Lyngby BK   OB   Randers FC   Silkeborg IF   Vejle BK   Viborg FF  
               
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  Viggo Jensen bænkede engang Troels Bech med beskeden om, at han nok ville have større værdi som træner.  
     
   
 
Superligaen: Onsdag 27. marts 2013, kl. 20.13
 
  Troels Bech: - Viggo gav et hint  
  Når Randers FC møder OB, så runder Troels Bech 380 kampe som Superligatræner - en ny rekord. Vi fik en snak med den 46-årige Troels Bech om de knap 13 år som træner.  
     
  Af Jan Vinberg Eliassen  
 
 
  Inden Troels Bech blev Superligatræner, spillede han selv fodbold på det højeste nationale niveau. For 25 år siden – i 1988 – debuterede Silkeborg IF i dansk fodbolds øverste række. Efter 1-1 hjemme mod AaB og 2-1 ude hos Herfølge BK, så var der dømt "topkamp" mod de forsvarende Danmarksmestre, Brøndby IF. De havde blandt Peter Schmeichel og Brian Laudrup i truppen – og en vis Kim Vilfort scorede kampens eneste mål – et selvmål – og dermed vandt Silkeborg IF overraskende 1-0.

Husker du den kamp? og hvordan oplevede du disse første uger, hvor I lagde fodbold-Danmark for jeres fødder og var ubesejrede i de første fem opgør efter oprykningen?

- Ja, tydeligt. Men det var også min 1. sæson som seniorspiller, og jeg havde rigeligt at se til. Der var en masse nye indtryk, det var en ny by, et nyt hold og ikke mindst en ny liga. Jeg var jo en meget ung mand, så der var mange ting der skulle kaperes – og det er lige før, at selve det at spille i den bedste række var det mindste af det, for det største var det nye hold i den nye by.

Du fik 160 kampe i landets bedste række som spiller. Var det allerede som spiller at du vidste at ”trænervejen” var dit kommende levebrød? eller hvornår stod det klart for dig?

- Jeg ved ikke om det stod lysende klart, det tvivler jeg på. Men det var tydeligt for mig som spiller, at jeg kunne ende i den rolle. Jeg fik også et hint om, at det kunne være vejen frem, da min daværende træner Viggo Jensen satte mig af, efter at vi havde tabt – mener det var 0-3 til B 1903 – og efterfølgende sagde, at jeg ikke havde udsigt til at spille igen, og at jeg nok ville have større værdi som træner. Efter den melding skulle jeg lige sunde mig lidt, før jeg kom i gang igen.

- Som spiller havde jeg nok ikke en bemærkelsesværdig karriere, men et af en de størst øjeblikke i karrieren var, at jeg tvang en af de største og mest vidende trænere i Danmark, altså Viggo Jensen, til at sætte mig på holdet igen et par uger senere.

Nu har du været Superligatræner siden 2000, og med 380 kampe, så har du en vis erfaring. Hvad er i dine øjne de største forskelle på Superligaen år 1991, 2001 og i dag?

- Det er stor forskel. Der har været et enormt boom i økonomien omkring ligaen – og et tilsvarende boom i interessen både fra medier og tilskuere. Det har adskillige konsekvenser, blandt andet at trænere i dag er mindre tid på træningsbanen end før i tiden, for i dag skal en træner håndtere mange flere interessenter.

- Det betyder også, at man som sportschef eller træner skal kæmpe meget hårdere for at holde fast i kontinuiteten i truppen. Spillernes agenter fylder meget mere, hvilket gør at det er svært for klubberne at bevare kontinuiteten på holdet, når agenterne har behov for at flytte spillerne så tit som muligt. Men det at være spiller er et job, det er der ikke noget nyt i. Den gennemsnitlige ansætteslsestid bliver mindre, spillerne skifter hyppigere - og for træneren bliver det altså sværere at stable summen af træningen oven på hinanden, når spillerne hele tiden forsvinder.

Betyder selve rekorden for flest Superligakampe noget for dig personligt? Det må jo være en form for anerkendelse, at så mange klubber og ledere har valgt dig stole på dig som klubbens cheftræner?

- Der er både plusser og minusser i den sag. Det er et plus, at så mange ansvarlige klubmennesker har valgt at binde an på mig, og nogle af dem endda to og tre gange. Det er jeg glad for, for de ledere har jo vidst, hvad det var de gik ind til.

- Omvendt har dem med 380 kampe jo heller ikke haft den helt store succes, i og med at de ikke er røget til udlandet noget tidligere. Der er jo en årsag til, at hverken Michael Laudrup eller Ståle Solbakken nåede 380 kampe i Superligaen.

Hvad har været dit personlige højdepunkt i din tid som træner?

- Jeg ved godt det lyder lidt søgt, men mange af træningssamlingerne er højdepunkterne. Jeg har nok haft de største lykkestunder på træningsbanen, når ting som man har trænet, og som man kan se er ved at lykkes, de så lykkes! Det er stort øjeblik, når ting bare lykkes uden at man skal tvinge det igennem.

- Man kan sammenligne det lidt med Peter Plys, for på et tidspunkt bliver han spurgt hvad det bedste er i livet, hvortil han først svarer “Det er at spise honning”, men efter en kort tænkepause ændret svaret til “Nej, det bedste er lige inden man skal til at spise honning”.

Du er kun 46 år gammel og er nu den træner med flest Superligakampe. Hvordan er det med ambitionerne? Ser du dig selv som en potentiel kommende landstræner?

- For at tage det sidste først, så kommer det søreme an på hvilket landshold, for der er mange som det ikke skal være...

- Når jeg nu er i OB, så er det jo ikke noget jeg har planlagt mig frem til. Det gælder om at gøre det så godt som muligt der hvor man er, og så kan man ikke tænke frem. Den eneste chance du har for at påvirke din fremtid er, at være nærværende der hvor du er og efterlade det bedste indtryk.

- Og endelig så gælder det jo også om hvem der har brug for en træner når du er ledig, hvem kan passe til hinanden – og kan man matche klubbens ønsker på det pågældende tidspunkt?

Som afslutning skal vi lige knap 25 år tilbage igen. I foråret 1990 var Silkeborg IF morderligt farlige på hjørnespark. I scorede mange mål direkte på hjørnespark – og du scorede på flere af dem. Var det indøvede detaljer? Eller var det rent held?

- Det var Viggo Jensen der var arkitekten bag de mål. Hans ønske var at vi skulle bringe hjørnesparket så tæt på mål som muligt – og uden for keeperens rækkevidde – og som ham der skulle sparke, så slog jeg dem tæt på, og helst sådan at hvis hverken forsvarer eller angriber rørte bolden, så blev det farligt. Ud over de nævnte mål i Superligaen, så tror jeg faktisk jeg har scoret syv-otte gange direkte på hjørnespark gennem årene for mine forskellige klubber.


SILKEBORG IF VAR FARLIGE PÅ HJØRNESPARK I 1990

16. april 1990
Herfølge BK 1-1 Silkeborg IF
0-1 25´ Troels Bech (direkte på hjørnespark)
1-1 87´ Simon Gibson

20. maj 1990
BK Frem 1-2 Silkeborg IF
0-1 30´ Troels Bech (direkte på hjørnespark)
1-1 81´ Søren Lyng (direkte på frispark)
1-2 85´ Troels Bech [pen.]
 
     
  Troels Bechs trænerprofil | Bech tangerer rekord | 0-3 nederlaget til B 1903 | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier  
     
 
 
     
 
  Historier om dansk fodbold  
  Ikke set yngre siden 1970  
  Silkeborg IF sætter ny Superligarekord  
  Karantænereglerne er blevet justeret  
  Straffespark nummer 1.000  
  FCKs 11. mesterskab og et par rekorder  
  29 hjemmekampe uden nederlag  
  Søndagskamp nr. 3.000  
  OB bedst fra 11-meters pletten  
  Falk scorede nr. 1.200 for OB  
  Kan FC København udbygge rekorden?  
  Kan Bruninho slå rekorden?  
  Flere historier