Husk mig Ikke oprettet? Klik her  
  AC Horsens   AGF   Brøndby IF   Esbjerg fB   FC København   FC Midtjylland   FC Nordsjælland   Hobro IK   OB   Randers FC   SønderjyskE   Vejle BK   Vendsyssel FF   AaB  
                 
Information om cookies   Besøg os på Facebook   Følg os på Twitter   Gå til vores nyhedsfeed  
 
 
 
  Historier  
  På engelsk hedder det ”bicycle kick” (og, derfor, på norsk ”ett sykelspark”). Nej, Zuma sparkede hverken til en cykel eller til en saks... Det tyske ”Fallrückzieher” er lige i øjet, synes vi.  
     
   
 
Superligaen: Lørdag 11. april 2009, kl. 21.15
 
  Superliga-mål #10.000. Husker du (06)?  
  Jonas Borring snød os til sidst – og scorede Superliga-mål nummer 10.000 et par dage før beregnet. Vi bringer her næstsidste artikel om nogle af Superliga-historiens bemærkelsesværdige scoringer.  
     
  Af Søren Elbech  
 
 
  Et saksespark til den store guldmedalje, 10. juni 2001

Efter Brøndby IF havde vundet Superligaen tre år i træk, sæsonerne 1995/96-1997/98, så trængte først AaB (1998/99) og derefter Herfølge BK (1999/00) sig ind på Brøndbys enemærker. FC København havde gennem flere år ført en omtumlet tilværelse, men efter Flemming Østergaard kom til og fik sat skik på klubben, så kom der fart over feltet og det 21. århundrede har hidtil – bortset fra sidste sæson (2007/08) – praktisk talt været en tvekamp mellem Brøndby og FC København.

Kick-off var sæsonen 2000/01. At noget var under opsejling var tydeligt fra begyndelsen – bare ikke hvad. Efter de to Storkøbenhavnske storklubbers første møde, i 6. runde (FCK 2-1 Brøndby), så lå Brøndby på 8. og FCK på 10. pladsen! På de tre første pladser lå henholdsvis Lyngby FC, Silkeborg IF og Viborg FF – klubber der alle i dag frister en tilværelse i (toppen af) 1. division.

Brøndby vandt sine fem næste Superliga-kampe i træk og lå dermed, efter første tredjedel af sæsonen var spillet, igen i førertrøjen, med FC København på fjerdepladsen tre point efter, hvilket også var status i vinterpausen.

Tre spillerunder ind i forårs-sæsonen 2001 var der vendt op og ned igen. Brøndby tog imod FCK på hjemmebane, tabte 1-2 – og så førte Silkeborg rækken, fire point foran FCK og fem foran Brøndby.
I 26. runde mødtes alle fire tophold, og delte point (Brøndby 1-1 FC Midtjylland samt Silkeborg 1-1 FC København), således at FCM og Silkeborg nu lå á point i toppen, med to point ned til Brøndby og tre til FCK! Før de to sidste runder var der igen-igen vendt fuldstændigt op og ned på toppen i tabllen, med FCM hægtet af, allerede, og luften gik ud af Silkeborg til sidst.

FCK havde dermed ”matchbold” før mødet med Brøndby i Parken den 10. juni 2001. For første gang blev en Superliga-kamp overværet af flere end 40.000 tilskuere, og de blev vidner til et rigtigt ”finale”-opgør mellem de to storklubber.

Lad det være sagt med det samme: FC København vandt 3-1 og dermed DM-guld. Det var resultatet af kampen, men hvad den især huskes for, er sydafrikanske Sibusiso Zumas spektakulære mål til 2-0 10 minutter ind i 2. halvleg. I et hurtigt kontraangreb får Thomas Thorninger (der scorede Superliga-historiens mål nummer 2.000) en høj bold i medløb ude på venstre fløj. I stedet for at tæmme bolden, så centrer Thorninger med ydersiden til Zuma, der er løbet ind i straffesparks-feltet og befinder sig på højde med straffesparks-pletten lidt til venstre for – og med ryggen til – målet. Han modtager bolden med brystet, hvorfra den springer lodret op, hvorefter Zuma foretager ét af fodboldens lækkerier, et baglæns saksespark; bolden drøner i kassen uden chance for Mogens Krogh – og SÅ var der dømt guldfest i meget store ølglas på Østerbro!

Vi tøver ikke med at klæbe følgende mærkat på dén scoring:

Superliga-historiens flotteste mål


De øvrige artikler, i ”Husker du”-serien for at fejre Superliga-mål nummer 10.000, er:

Det allerførste mål, 16. marts 1991 (Bent Christensen, Brøndby IF)

Superliga-mål nummer 1.000, 23. maj 1993 (Frank Hougaard, Næstved IF)

Lars Windfeld 1-0 Lars Høgh, 19. marts 1993 (Lars Windfeld, AGF)

Superliga-mål nummer 2.000, 2. august 1995 (Thomas Thorninger, AGF)

En kamp er ikke slut før sidste fløjt, 12. maj 1996 (Mogens Krogh, Brøndby IF)

Kan man brænde straffespark med vilje, 1. april 2007 (Martin Ericsson, Brøndby IF)

Har du kommentarer til denne artikel, eller ønsker at foreslå et særligt Superliga-mål, som skal med på en fremtidig liste over Superligaens flotteste, vigtigste eller mest spektakulære mål, så skriv til Søren Elbech.

Se YouTube-klip med Zumas saksespark her:

 
     
  FC København 3-1 Brøndby IF (10. juni 2001) | Sibusiso Zuma | Historiearkiv  
     
 
 
 
  Søg i historier