Vi ser nærmere på gruppe D
  Inden EM begynder for alvor med åbningskampen mellem Polen og Grækenland den 8. juni 2012 i Warszawa, har danskfodbold.com set på de tidligere EM-slutrundeopgør i gruppe D.

Af Jimmie Thomsen

Ukraine er den eneste debutant ved det forestående EM og har som en naturlig konsekvens ikke spillet nogen EM-slutrundekampe. Det har derimod gruppens tre andre nationer, idet både Frankrig og England deltager i deres 8. EM-slutrunde, hvorimod Sverige kun spiller sin 5. EM-slutrunde. På trods af de tre nationers mange kampe ved EM-slutrunder er det ikke ret ofte, at de er stødt ind i hinanden.

Ved EM i 1992 i Sverige var værtsnationen også i gruppe sammen med England og Frankrig (og de senere europamestre fra Danmark). Sverige lagde ud med at spille uafgjort 1-1 mod Frankrig, der fire dage senere igen spillede uafgjort; denne gang 0-0 mod England. Sverige havde samtidig besejret Danmark med 1-0, og derfor var der fuld spænding i de sidste gruppekampe, hvor England ville være sikker på avancement til semifinalerne med en sejr over Sverige. Det begyndte også planmæssigt for englænderne, der efter 3 minutters spil kom foran ved David Platt, men med scoringer af Jan Eriksson og Tomas Brolin fik svenskerne vendt kampen og var klar til semifinalen, hvorimod England for tredje EM-slutrunde i træk måtte rejse hjem efter gruppespillet. I øvrigt sammen med Frankrig.

England og Frankrig tørnede også sammen i gruppespillet ved EM i 2004. Gruppens første kamp stod mellem de to traditionsrige nationer, og kampen blev noget af en omvæltning, særligt for englænderne. Frank Lampard havde sidst i første halvleg bragt ”the three lions” i front på et oplæg fra David Beckham, der i anden halvleg misbrugte muligheden for at udbygge føringen på et straffespark. Føringen holdt dog helt frem til kampens overtid, hvor Zinedine Zidane først scorede direkte på frispark og dernæst i kampens døende sekunder scorede på et straffespark til fransk sejr på 2-1. Nederlaget rystede dog ikke England mere end, at det blev til sejr i de to sidste gruppekampe og kvalifikation til kvartfinalerne sammen med Frankrig.